Vanaf 4 september 2023 is het verplicht als technieker, die werkzaam is in het Vlaams gewest, om InstaCert versie 2.0 te installeren.

Deze versie houdt rekening met de veranderingen in de wetgeving en dus de verplichte gegevens die moeten aangeleverd worden.

!! LET OP !! U heeft een internetverbinding nodig om het adres te valideren en dus het attest af te werken.

!! LET OP !! Er zijn heel wat zaken waarop u moet letten of die handig zijn om vlotter te kunnen werken. Een oplijsting hiervan vindt u bij punt E.

Op de website of op de tablet zal u voortaan een Vlaams werfadres moeten valideren. De handleiding hiervoor vindt u bij punt A en B.

De validatie van het adres id moet per werfadres, maar 1 keer gebeuren. Het systeem onthoudt dit voor u.

Op de tablet zal u per opdracht ook uw erkenningsnummer moeten valideren naargelang de opgegeven brandstof en het opgegeven gastype.

Daarnaast wordt ook gevraagd naar een individueel of collectief verwarmingssysteem. Deze vraag wordt gesteld bij de informatie over het toestel, zoals u hieronder ziet.

Wat vindt u in deze handleiding?

A. Valideren op de website

1. Zodra u een postcode van het Vlaams geweest heeft genoteerd bij het werfadres, krijgt u onderstaand icoontje te zien.Als dit icoontje rood is, is uw adres id nog niet gevalideerd. Zodra deze gevalideerd is, wordt het icoontje groen.
  2. Als u erop klikt, krijgt u onderstaande pop-up te zien.De website gaat aan de slag met de straat die u heeft opgegeven. Klik op het juiste resultaat.
    !! LET OP !! Indien u een adres heeft met een busnummer, moet u enkel zoeken op het huisnummer. U krijgt dan een lijst van alle bijhorende huisnummer inclusief het busnummer. Maar indien het busnummer zelf opgeeft in de zoekfunctie, zal u niet het juiste resultaat krijgen.
  3. U wordt terug genavigeerd naar de klantenfiche. Het icoontje is nu groen en het adres is uitgegrijsd.
    Indien u een wijziging wenst aan te brengen, kan u terug klikken op het icoontje.

B. Adres id valideren op de tablet

Indien u deze gegevens reeds gevalideerd op de website, zal dit voor u automatisch worden meegenomen naar de tablet.

1. Het adres kan u valideren door in een adresveld te klikken. U krijgt dan een witte balk met opties. Klik op de gewenste optie. De taal van de straat wordt bepaald door de taal die u koos bij het werfadres.
    Naargelang de hoeveelheden resultaten kan dit enkele seconden duren. Door het laadicoontje ziet u dat de tablet de resultaten aan het ophalen is.

!! LET OP !! Indien u een adres heeft met een busnummer, moet u enkel zoeken op het huisnummer. U krijgt dan een lijst van alle bijhorende huisnummer inclusief het busnummer. Maar indien het busnummer zelf opgeeft in de zoekfunctie, zal u niet het juiste resultaat krijgen.
  2. Als de validatie gelukt is, worden de adreskaders groen en ziet u bovenaan een extra knop verschijnen.
    Door hierop te klikken kan u het adres id wijzigen indien nodig. Hier ziet ook het nummer van het adres id.

C. Erkenningsnummer valideren op de tablet

Aangezien VEKA-attesten tegenhoudt bij een foute schrijfwijze van het erkenningsnummer, zijn wij genoodzaakt om vanaf InstaCert versie 2.1.0 een validatie op erkenningsnummer in te voeren. De erkenningsnummers zoals die gekend zijn bij VEKA, en dus waarin wij het opzoeken, vindt u hier: Erkenningsnummers VEKA: vloeibaar en gas.

Bij het openen van InstaCert zie u de nieuwe knop Technieker Validatie. U zal deze knop moeten doorlopen, voordat u verder aan de slag kan met het attest.

1. Zodra u InstaCert opent op de tablet, krijgt u onderstaand scherm te zien.
  2. Kies uw brandstof. Afhankelijk van uw type brandstof zal u bijkomende vragen krijgen. Deze opgevraagde gegevens zal u in latere schermen terugvinden, maar zullen daar niet meer gewijzigd kunnen worden.
  3. Het erkenningsnummer wordt dan voor u ingevuld zoals het werd ingevuld op de website bij 'Techniekers' onder 'Beheer'. U kan dit overschrijven indien nodig.
  4. Klik dan op 'Valideer technieker informatie'.
    Bij een goede validatie wordt u verder genavigeerd naar het adresscherm.

D. Attest valideren op tablet

U zal in uw overzicht van InstaCert een nieuwe knop zien, namelijk 'Certificaat valideren'. Deze knop is uitgegrijsd totdat alle bovenstaande knoppen groen zijn.

Er zal zich een pop-up openen. Alle ingevulde gegevens worden nu gecontroleerd volgens de verwachtingen van VEKA. Als alles in orde is, zal u automatisch genavigeerd worden naar het handtekenscherm. Indien er problemen zijn, zal er een oplijsting komen, zodat u weet wat u dient aan te passen.

E. Enkele belangrijke aandachtspunten

1. U heeft een internetverbinding nodig om het adres te valideren en dus het attest af te werken.
  2. Indien u een adres heeft met een busnummer, moet u enkel zoeken op het huisnummer. U krijgt dan een lijst van alle bijhorende huisnummer inclusief het busnummer. Maar indien het busnummer zelf opgeeft in de zoekfunctie, zal u niet het juiste resultaat krijgen.
  3. Enkel de Nederlandstalig variant van een straat wordt door VEKA aanvaard. De Franstalige vertaling zal niet gevonden worden.
  4. In het vermogen veld bij 'Toestel' is enkel een numerieke waarde toegestaan. Een van-tot waarde zal ook niet geaccepteerd worden, aangezien VEKA precies één waarde wil.
  5. Indien u geen resultaten krijgt op de tablet, kan u proberen om het huisnummer opnieuw in te vullen om de zoekfunctie te laten herstarten.
  6. Uw erkenningsnummer moet het juiste formaat en de correcte schrijfwijze hebben. Indien dit niet het geval is, kunnen wij het attest niet doorsturen naar VEKA. U kan dit aanpassen onder 'Beheer' en dan 'Techniekers'.
  7. Uw ondernemingsnummer moet het juiste formaat en de correcte schrijfwijze hebben. Indien dit niet het geval is, kunnen wij het attest niet doorsturen naar VEKA. U kan dit aanpassen onder 'Beheer' en dan 'Techniekers'.